Choď na obsah Choď na menu
 


Viananočné pečivo

18. 11. 2016

Linecké vianočné pečivo

ingrediencie

2 ks žĺtok, 125 g maslo, 80 g práškový cukor, 1 balíček vanilkový cukor
250 g  hladká múka, 1 ks citrón, ríbezľová marmeláda
práškový cukor na posypanie

postup

1.
Vymiešame žĺtky s maslom a cukrom do peny. Primiešame múku a citrónovú kôru z citrónu. Z tejto zmesi vypracujeme na doske cesto. Zabalíme do fólie a dáme do chladu na 30 minút odstáť.
2.
Potom ho na pomúčenej doske rozvaľkáme a vykrajujeme formičkami srdiečka alebo aj iné tvary. Do jednej polovice srdiečok vykrojíme doprostred otvor. Dáme ich na papierom vystlaný plech a v predhriatej rúre pečieme doružova.
3.
Vychladnuté kúsky zlepujeme mameládou. Na záver ich pocukrujeme.

Snehové pusinky s citrónovým krémom

ingrediencie

Na pusinky:

5 ks bielok, 350 g cukor

Na náplň:

250 g zmäknuté maslo, 100 g práškový cukor, 2 ks vaječný žĺtok
1 balíček Finesse citrónová kôra Dr.Oetker
1 KL Aróma citrónová Dr.Oetker

postup

1.
Na prípravu pusiniek v mise vo vodnom kúpeli vyšľaháme z bielkov a cukru elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni tuhý sneh. Snehom naplníme cukrárske vrecko a na plechu vyloženom papierom na pečenie tvarujeme pusinky. Vložíme do predhriatej rúry a sušíme. Elektrická rúra: 60°C, Teplovzdušná rúra: 40°C, Plynová rúra: stupeň 1, Doba sušenia: asi 3 – 4 hodiny (1 plech).
2.
Pusinky necháme vychladnúť.
3.
Na prípravu náplne v mise vyšľaháme maslo s cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Pridáme žĺtky, kôru a arómu a vyšľaháme dohladka. Náplň nanesieme do cukrárskeho vrecka a spájame vždy dve pusinky plochou stranou k sebe. Odložíme do chladničky a necháme stuhnúť.

Snehobiele osie hniezda

ingrediencie

Na cesto:

180 g práškový cukor, 400 g strúhaný kokos, 140 g sušené mlieko
50 ml mlieko, 400 g kondenzované sladené mlieko

Na náplň:

1 balíček Krémová náplň čokoládová Dr.Oetker, 200 ml studené mlieko
2 PL práškový cukor, 125 g zmäknuté maslo, 80 g práškový cukor
1 balíček detské piškóty

postup

1.
Na prípravu cesta v mise zmiešame cukor s kokosom a sušeným mliekom. Pridáme mlieko a kondenzované mlieko a ručne vypracujeme dohladka. Cesto odložíme asi na 30 minút do chladničky a necháme stuhnúť.
2.
Na prípravu náplne pripravíme krémovú náplň s mliekom, cukrom a maslom podľa návodu na obale.
3.
Z cesta spravíme guľôčky, obalíme ich v práškovom cukre, vtlačíme do formičiek a vareškou vytvoríme priehlbinku. Do cesta pomocou cukrárskeho vrecka vtlačíme náplň a uzavrieme piškótou. Osie hniezda odložíme asi na 1 hodinu do chladničky. Na ozdobenie môžeme namáčať osie hniezda v Poleve svetlej Dr.Oetker a pred stuhnutím prikrášliť Snehovými vločkami Dr.Oetker.
 

Nebeská vianočná torta

ingrediencie

Na cesto:

3 ks bielok, 50 g cukor, 110 g zmäknuté maslo alebo margarín
150 g cukor, 1 KL Aróma vanilková Dr.Oetker
3 ks vaječný žĺtok, 180 g hladká múka
2 KL Kypriaci prášok do pečiva Dr.Oetker , 1 štipka soľ
120 ml mlieko

Na náplň:

125 g zmäknuté maslo, 1 balíček Krémová náplň čokoládová Dr.Oetker
200 ml studené mlieko, 2 PL práškový cukor

Na ozdobenie:

2 balíčky fondán dr.Oetker
trochu modrá Farba gélová potravinárska Dr.Oetker
trochu Zdobenie 4 druhy zlaté/strieborné Dr.Oetker

postup

1.
Na prípravu cesta v mise vyšľaháme bielky s 50 g cukru elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. Maslo alebo margarín so 150 g cukru a arómou vyšľaháme dohladka. Pridáme žĺtky, múku zmiešanú s kypriacim práškom a soľou, mlieko a na strednom stupni vyšľaháme dohladka. Nakoniec zľahka ručne vmiešame tuhý sneh. Cesto nanesieme do vymastenej a múkou vysypanej formy a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Elektrická rúra: 170 °C, Teplovzdušná rúra: 150 °C, Plynová rúra: stupeň 3, Doba pečenia: asi 30 minút.
2.
Korpus necháme vo forme vychladnúť.
3.
Náplň pripravíme s mliekom, cukrom a maslom podľa návodu na obale. Korpus 2x pozdĺžne prekrojíme, zlepíme náplňou a slabou vrstvou náplne potrieme vrchnú časť a strany torty. Tortu odložíme asi na 1 hodinu do chladničky stuhnúť.
4.
Na ozdobenie na pracovnej ploche poprášenej práškovým cukrom vyvaľkáme pomocou váľka jeden fondán a tortu ním potiahneme. Druhý fondán zafarbíme modrou farbou. Na pracovnej ploche poprášenej práškovým cukrom rozvaľkáme pomocou váľka plát s hrúbkou asi 3 mm. Formičkami vykrajujeme hviezdičky a tortu nimi ozdobíme. Tortu ľubovoľne prikrášlime zdobením.
 

Anjelské rezy

ingrediencie

Na cesto:

2 ks vaječný bielok, 2 ks vaječný žĺtok, 120 g cukor, 1 balíček
Vanilínový cukor Dr.Oetker, 150 ml smotana na šľahanie
200 g polohrubá múka, 1/2 balíčkov Kypriaci prášok do pečiva

Na vanilkovú náplň:

2 balíčky Zlatý klas Dr.Oetker, 750 ml mlieko, 250 g zmäknuté maslo
150 g práškový cukor, 1 balíček vanilkový cukor , 4 PL rum

Na kokosovú náplň:

500 ml smotana na šľahanie, 1 balíček Crème Olé s kokosovou príchuťou
1 balíček Smeta-fix Dr.Oetker, 50 g  strúhaný kokos

Na ozdobenie:

20 g strúhaný kokos, trochu Perličky strieborné Dr.Oetker
2 ks
vaječný bielok
2 ks
vaječný žĺtok
120 g
cukor
1 balíček
Vanilínový cukor Dr.Oetker
150 ml
smotana na šľahanie
200 g
polohrubá múka
1/2 balíčkov
Kypriaci prášok do pečiva Dr.Oetker

Na vanilkovú náplň:

2 balíčky
Zlatý klas Dr.Oetker
750 ml
mlieko
250 g
zmäknuté maslo
150 g
práškový cukor
1 balíček
vanilkový cukor Dr.Oetker
4 PL
rum

Na kokosovú náplň:

500 ml
smotana na šľahanie
1 balíček
Crème Olé s kokosovou príchuťou Dr.Oetker
1 balíček
Smeta-fix Dr.Oetker
50 g
strúhaný kokos

Na ozdobenie:

20 g
strúhaný kokos
trochu
Perličky strieborné Dr.Oetker

postup

1.
Na prípravu cesta v mise vyšľaháme z bielkov elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni tuhý sneh. V druhej mise vyšľaháme žĺtky s cukrom a vanilínovým cukrom do peny. Pridáme smotanu a múku zmiešanú s kypriacim práškom a vyšľaháme dohladka. Nakoniec zľahka vmiešame sneh. Cesto nanesieme na vymastený a múkou vysypaný plech a rovnomerne rozotrieme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Elektrická rúra: 170 °C, Teplovzdušná rúra: 150 °C, Plynová rúra: stupeň 3, Doba pečenia: asi 25 minút.
2.
Korpus necháme vychladnúť.
3.
Na prípravu vanilkovej náplne uvaríme Zlaté klasy podľa návodu na obale, ale len so 750 ml mlieka. Odstavíme zo sporáka a za občasného miešania necháme vychladnúť. V mise vyšľaháme maslo s cukrom a vanilkovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka a postupne pridávame vychladnutý Zlatý klas. Nakoniec krátko zašľaháme rum. Náplň nanesieme na korpus a rovnomerne rozotrieme. Odložíme asi na 1 hodinu do chladničky a necháme stuhnúť.
4.
Na prípravu kokosovej náplne nalejeme smotanu do vyššej nádoby. Pridáme Crème Olé, Smeta-fix a na strednom stupni šľaháme asi 1 minútu. Náplň nesmie byť príliš tuhá. Nakoniec vmiešame kokos a rozotrieme na vanilkovú náplň.
5.
Nakrájame na rezy, posypeme kokosom a ozdobíme perličkami.

Vanilkové rožteky

ingrediencie

170 g hladká múka, 110 g maslo, 40 g práškový cukor, 50 g mleté orechy
1 balíček vanilkový cukor, podľa chuti práškový a vanilkový cukor na obaľovanie

postup

1.
Zo všetkých surovín vypracujeme cesto, ktoré zabalíme a odložíme na dve hodiny do chladničky. Potom cesto vyberieme a rukami postupne z neho odoberáme kúsky, z ktorých urobíme rožteky. Môžeme si pomôcť formičkou, ktorú vymastíme maslom a vysypeme múkou.
2.
Rožteky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme ich vo vyhriatej rúre pri teplote 150°C cca 12 minút. Upečení ich hneď obalíme v zmesi práškového a vanilkového cukru.

Vínové pečivo

ingrediencie

200 g hladká múka, 100 g maslo, 1 štipka soľ, 70 ml biele víno,  trochu
práškový cukor na posypanie
200 g
hladká múka
100 g
maslo
1 štipka
soľ
70 ml
biele víno
trochu
práškový cukor na posypanie

postup

1.
Z múky, masla, soli a bieleho vína vypracujeme cesto, ktoré necháme chvíľu odležať. Potom ho rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme rôzne tvary, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
2.
Pečivo pečieme pri teplote 190°C cca 10-12 minút do zlatista. Ešte horúce ho obalíme v práškovom cukre a necháme vychladnúť.