Choď na obsah Choď na menu
 


Medzinárodný deň veteránov

14. 11. 2018

 

Skončenie bojov v prvej svetovej vojne (1914-1918) si  pripomíname 11. novembra ako Medzinárodný deň veteránov. Prímerie medzi krajinami Dohody a Nemeckom bolo podpísané v reštauračnom vozni francúzskeho generálneho štábu v lesíku Compiegne vo Francúzsku 11. novembra 1918. V tomto roku si pripomíname sté výročie konca prvej svetovej vojny.

Prvá svetová vojna vypukla 28. júla 1914, keď Rakúsko-Uhorsko vyhlásilo vojnu Srbsku. Ako zámienka poslúžil atentát na následníka rakúskeho trónu Františka Ferdinanda d'Este v Sarajeve. Počas vojny sa Slováci v rakúsko-uhorskej armáde dostali do mnohých nielen európskych, ale i exotických oblastí. Priame frontové udalosti na území dnešného Slovenska prebiehali len od decembra 1914 do konca apríla 1915. Koniec vojny znamenal koniec monarchií, napríklad Rakúsko-Uhorska, Osmanskej ríše, Nemecka i Ruska, naopak vznikli nové štáty ako Československo, Maďarsko, Rakúsko, Poľsko, neskôr Juhoslávia. Straty na oboch predtým znepriatelených stranách predstavovali približne desať miliónov mŕtvych, asi 21 miliónov zranených a 7,7 milióna nezvestných.

Kanadský vojenský lekár John McCrae zložil v máji 1915, keď sa v oblasti západného Flámska zúčastnil na bitke o belgické mestečko Ypres, báseň o divých makoch na hroboch padlých. Dnes kvety červeného divého maku symbolizujú utrpenie a bolesť vojakov vojnového konfliktu, ktorého rozsah a dôsledky na začiatku nikto nepredpokladal.  

V našom meste sme si Deň červených makov pripomenuli spomienkovou slávnosťou, ktorú organizovali Mesto Revúca, Základná organizácia JDS Revúca a SZPB ZO generála Viesta v Revúcej na miestnom cintoríne. Presne o 11.hodine a 11 minúte v nedeľu 11.novembra sa na počesť padlých a ranených vojakov v prvej svetovej vojne rozozvučali kostolné zvony. Primátorka mesta Eva Cireňová, zástupca primátorky Július Buchta a predstavitelia spoločenských organizácií zapálili sviečky na hroboch padlých, pri pamätníku padlých a pri buste generála Viesta. Text a foto: Katarína Kvetková,