Hubertova jazda súťaž o najlepší koláč
Tak ako predchádzajúce roky ta aj teraz vrámci "Hubertovej Jazdy" sme organizovali súťaž o najlepší koláč s jesennou tematikou. Súťaže sa zúčastnilo 12 súťažiacich.
Pani Oľga Hižnayová ta ako minulý rok aj teraz zvíťazila.
Druhé miesto obsadila Elena Kochiarová
Tretie miesto obsadila Mária Mogyoródiová
ďakujeme našim súťažiacim za účasť.
V rámci kultúrneho programu vystúpil náš spevokol "Úsvit".
Recept víťazného koláča
Tekvicové mafiny
Suroviny
Na cesto: 50 dkg tekvice hokkaido (20 dkg tekvicového pyré), 3 vajíčka, 15 dkg trstinového cukru, 70 ml olivového oleja, 50 ml vody, 20 dkg špaldovej múky, 1 lyžička sódy bicarbóny, 1 lyžička kypriaceho prášku, 1 lyžička mletej škorice, 1 lyžička kakaa, 5 dkg para orechov, 5 dkg mandlí.
Krém:1 mascarpone, šťava ½ citróna, 1 lyžica medu 1 vanilkový struk vymiešať hladký
Postup:
Tekvicu očistíme, nakrájame na kúsky a upečieme do zlatista v rúre vyhriatej na 180. Potom rozmixujeme na pyré.
Cukor vymiešame so 3 vajíčkami. Opatrne prilejeme olej a vodu a primiešame suché ingrediencie a zašľaháme do hladka. Pridáme nadrobno nasekané orechy a mandle. Na záver vmiešame tekvicové pyré. Cestom naplníme formičky do ¾ a pečieme pri teplote 170 približne asi 20-25 minút. Upečené vyklopíme a zdobíme krémom. Na záver ich zdobíme ovocím a čokoládou podľa vlastného výberu.
2. miesto
Marcipán v čokoláde
Kolieska cesto :
17 dkg palmarín, 2 žĺtka, 6 dkg práškový cukor, 25 dkg hladká múka, 2 PL kakao
Vypracujeme hladké cesto , necháme dve hodiny postáť v chlade. Potom na pomúčenej doske vyvaľkať a povykrajujeme kolieska. Pečieme pri 150 oC.
Plnka : A – 3 celé vajcia, 15 dkg práškový cukor, 2 PL kakaa
Toto šľaháme vo vodnom kúpeli asi 15 – 20 minút /trocha zhustne/. Necháme vychladnúť.
B – 20 dkg masla, 10 dkg práškový cukor – vyšľaháme v miske a potom pridáme plnku A a premiešame to. Hotovú plnku netrieme na kolieska.
Nepravý marcipán
20 dkg práškový cukor, 20 dkg sušeného mlieka, 20 dkg cera
Všetko spracujeme a potom rozvaľkáme na doske posypanej práškovým cukrom asi na hrúbku 0,5 cm povykrajujeme kolieska. Tie potom nalepíme na plnku.
Povrch koliesok môžeme potrieť čokoládovou polevou a ozdobiť lentilkami, alebo inými ozdobami.
Zákusok 3. miesto
Jablkové ruže.
Suroviny :
1 lístkové cesto , 4 jablka, 2 – 3 lyžice medu , 1 lyžička škorice , pomleté mandle, práškový cukor
Postup:
Lístkové cesto rozbalíme a z kratšej strany ho radielkom pokrájame na 1,5 cm pásiky. Z troch jabĺk odstránime jaderníky a nakrájame na 3 mm mesiačiky. Dáme ich variť do vody v ktorej je škorica. Varíme 2 mm aby sa nerozvarili. Vyberieme na papierový obrúsok a necháme vychladiť. Pásik natrieme medom a ukladáme jablkové mesiačiky, tak aby prečnievali nad pásikom. Toto zrolujeme a dáme na plech , posypeme práškovým cukrom a mandľami. Pečieme pri teplote 180 oC, 25 – 30 minút. Po upečení ich ešte poprášime práškovým cukrom
Na záver ich zdobíme bielou čokoládou a lístkom z o šupky z jablka